Van moeten naar willen

Wat is er aan de hand?

Veel mensen hebben een groot loyaliteits- en verantwoordelijkheidsgevoel. Ze gaan ver om het zo goed mogelijk voor alles en iedereen te doen. Het hoofd kan veel, maar lichamelijk voel je je vaak anders. Regelmatig denk je over twee weken is het rustiger of is het anders. De organisatie of mijn leidinggevende lost de problemen op, maar dat is niet zo. De situatie blijft zoals die is. Een andere denkfout is dat er efficiënter gewerkt moet worden. Maar je kunt heel efficiënt de verkeerde dingen doen. Door het vele werk en alles wat er op je afkomt, denkt je lichaam dat je in een noodsituatie zit. Voor even is dat niet erg, maar vaak gaat het maanden door. Effecten op langer termijn kan je niet tegen houden met je hoofd. Het gevolg is dat je lichaam te vaak of te langdurig de stresshormonen aanmaakt. Depressie en burn-out liggen op de loer en ook aandoeningen als diabetes, hart- en vaataandoeningen, problemen met de spijsvertering en (chronische)vermoeidheid. Overbelasting en stress kan je niet zo lang aan. Hoe is dat te stoppen? Niemand wil uitvallen of in een burn-out komen.


Wat kan jij hier zelf aan doen?

Allereerst heb je te erkennen dat je een probleem hebt. Diep van binnen voel je dat je niet door kunt gaan op de manier die jij nu doet. Dat is weten dat je niet goed bezig bent voor jezelf en daarmee ook niet voor de mensen om je heen. Het is het herkennen van de signalen van je lijf. Het voelen van zware schouders/ of opgetrokken schouders tijdens het werk. Hartkloppingen, transpireren, rug- of hoofdpijn, vermoeidheid of een onrustig gevoel in je buik. Voor iedereen zijn deze signalen anders. Neem eens de tijd en ga eens na: ‘Hoe voel jij je echt?’ Pas als je erkent dat je een probleem hebt dan kan je het anders gaan doen.


Eerst een stapje terug.

Als je het besluit hebt genomen om werkelijk aan de slag te willen met de werkdruk die je voelt heb je een stapje terug te doen. (Er wordt wel eens gezegd dat je 20 minuten per dag zou moeten mediteren. En als je het druk hebt 1 uur per dag.) Het werk is nooit af, maar door het blijven rennen en maar door te gaan ben je aan het overleven. Je vliegt over het leven heen en vergeet te leven.  En juist als je het druk hebt is dit zo moeilijk en dus des te belangrijker!


Observatie en Reflectie.

Zoek rust. (bos, strand, op de bank, enz.) In deze rust word je je bewust van je gevoelens en gedachten. Hoe voelt het in je lijf? Waar zit de spanning? Wat zijn jouw patronen en mechanismen? Welke overtuigingen heb jij om zo hard te werken? Wil je erkenning, dat je het goed doet? Ben je perfectionistisch en wil je alles goed doen? Of wil je het anderen maar altijd naar hun zin maken om zo te voelen dat jij ertoe doet? Hoe is dit voor jou?


Van moeten naar willen.

Doordat je beter inzicht hebt in jezelf, kan je ook een keuze maken om het anders te gaan doen. Dat is verantwoordelijkheid nemen. Dat is gaan staan voor je waarden. Weten wat jou inspireert en welke talenten je hebt. Dat is weten of je op de juiste werkplek zit. Je ‘moet’ niet langer van alles doen, maar je ‘wilt’ het ook.  Dat is keuzes maken. Wat doe ik nog wel en wat niet meer? Dat is leven van binnenuit en dat geeft rust en ruimte!

Wij wensen je een fijne en ‘rustige’ werkweek!

Mocht je eens willen sparren? Weet ons dan te vinden. Je kan altijd een berichtje sturen, dan nemen we z.s.m. contact met je op.