Algemene Voorwaarden School voor Levensenergie
Versie: 10 februari 2025
1. Definities
In deze algemene voorwaarden worden bepaalde definities gebruikt. Hieronder staat wat ze betekenen.
1.1. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE: de stichting gevestigd te Alkmaar, Verdronkenoord 98, onder KvK-nummer 95369600.
1.2. Klant: iedere (rechts)persoon die een of meerdere diensten en/of producten van Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE afneemt. Met deze definitie wordt zowel Zakelijke klant als Consument bedoeld.
1.3. Zakelijke klant: iedere (rechts)persoon die handelt voor doeleinden binnen zijn bedrijfs- of beroepsactiviteit.
1.4. Consument: iedere natuurlijke persoon die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf.
1.5. Partijen: Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE en Klant.
1.6. Opdracht: de opdracht die Klant geeft aan Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE om een of meerdere diensten te verlenen.
1.7. Overeenkomst: de overeenkomst die tot stand komt of is gekomen tussen Partijen.
Voorbeelden van overeenkomsten zijn, maar dit is niet beperkt tot: de overeenkomst op afstand en/of de overeenkomst van opdracht.
1.8. Overeenkomst op afstand: de overeenkomst die tussen Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE en Consument wordt gesloten in het kader van een georganiseerd systeem voor verkoop of dienstverlening op afstand, zonder dat Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE en Consument tegelijk fysiek bij elkaar aanwezig zijn, en waarbij, tot en met het moment van het sluiten van de overeenkomst, uitsluitend gebruik wordt gemaakt van een of meer middelen voor communicatie op afstand (denk aan telefoon of internet).
1.9. Bedenktijd: de termijn waarbinnen Consument gebruik kan maken van zijn herroepingsrecht.
1.10. Herroepingsrecht: de mogelijkheid van Consument om binnen de bedenktijd af te zien van de overeenkomst op afstand.
1.11. Dag: kalenderdag.
1.12. Duurzame gegevensdrager: ieder hulpmiddel dat Klant of Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE in staat stelt om persoonlijk aan hem gerichte informatie op te slaan op een wijze die deze informatie toegankelijk maakt voor toekomstig gebruik gedurende een periode die is aangepast aan het doel waarvoor de informatie is bestemd, en die een ongewijzigde weergave van de opgeslagen informatie mogelijk maakt.
Voorbeelden: papier, usb-sticks, cd-roms, dvd’s, geheugenkaarten, harde schijven van computers, en e-mails.
1.13. Digitale inhoud: gegevens die in digitale vorm geproduceerd en geleverd worden.
Voorbeeld: foto’s die digitaal geleverd worden.
1.14. Materiële drager: een fysieke gegevensdrager waar informatie kan worden opgeslagen.
Voorbeelden: een USB-stick, DVD, of CD.
1.15. Digitale dienst: een dienst die:
A. Klant in staat stelt gegevens in digitale vorm te creëren, te verwerken of op te slaan, of toegang tot die gegevens te krijgen; of
B. voorziet in de mogelijkheid van het delen van gegevens of andere interactie met gegevens in digitale vorm die door Klant of door andere gebruikers van die dienst worden geüpload of gecreëerd.
1.16. Opleidingsperiode: een periode binnen een gehele opleiding waarin de opleiding plaatsvindt.
Voorbeeld: Duurt een opleiding in totaal 6 maanden + tweemaal 1 jaar, dan zijn de opleidingsperioden: eenmaal 6 maanden, daarna 1 jaar, en daarna weer 1 jaar.
2. Toepasselijkheid
2.1. Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op:
A. alle overeenkomsten tussen Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE en Klant;
B. de fase voorafgaand aan de totstandkoming van de overeenkomst (zoals bij het doen van een aanbod);
C. eventuele nieuwe of aanvullende overeenkomsten.
2.2. Deze Algemene Voorwaarden worden op zo’n manier aan Klant ter beschikking gesteld dat deze door Klant op eenvoudige manier kan worden opgeslagen op een duurzame gegevensdrager.
2.3. Wanneer datgene wat vermeld is in artikel 2.2 niet mogelijk is, dan zal Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE vóórdat de overeenkomst wordt gesloten, bekend maken waar deze Algemene Voorwaarden (digitaal) geraadpleegd kunnen worden. Daarnaast maakt zij bekend dat deze Algemene Voorwaarden op verzoek digitaal of op een andere manier zullen worden verstuurd.
2.4. Partijen kunnen afwijken van deze Algemene Voorwaarden, als zij dit uitdrukkelijk overeengekomen zijn, en zolang dit niet in strijd is met dwingend recht.
2.5. De toepasselijkheid van de Algemene Voorwaarden van Klant wordt uitdrukkelijk uitgesloten.
2.6. De toepasselijkheid van artikel 7:404 BW is expliciet uitgesloten. Dat betekent dat indien een opdracht verleend is met het oog op een specifiek persoon, deze de uitvoering van de opdracht niet zelf hoeft te verrichten.
2.7. De toepasselijkheid van artikel 7:409 lid 2 BW is expliciet uitgesloten. Dit betekent dat, indien een opdracht met oog op een specifiek persoon is verleend, en deze komt te overlijden, diens erfgenamen geen verplichting hebben om de belangen van Klant na het overlijden van deze specifieke persoon te behartigen.
3. Aanbod & offertes
3.1. Het aanbod of een offerte bevat een duidelijke, volledige en begrijpelijke omschrijving van de aangeboden diensten en/of zaken.
3.2. Duidelijke vergissingen of fouten in het aanbod of een offerte binden Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE niet.
3.3. Een aanbod of offerte is maximaal 14 dagen geldig, tenzij een andere aanvaardingstermijn in het aanbod of in de offerte staat vermeld. Een aanbod op een website / in een webshop is zo lang geldig als dat staat aangegeven.
3.4. Als Klant een aanbod of offerte niet binnen de geldende termijn aanvaardt, dan vervalt het aanbod of de offerte.
3.5. Opdrachten worden schriftelijk door de Klant bevestigd. Wanneer Klant er op een andere manier dan schriftelijk mee instemt dat Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE begint met het uitvoeren van de Opdracht, dan geldt de inhoud van de offerte of het aanbod als overeengekomen en zijn deze Algemene Voorwaarden van toepassing. Nadere mondelinge afspraken binden Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE pas nadat deze schriftelijk door de Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE zijn bevestigd.
4. Totstandkoming van de overeenkomst
4.1. Een overeenkomst komt tot stand op het moment dat Klant het aanbod of de offerte van Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE heeft aanvaard en Klant heeft voldaan aan de gestelde voorwaarden.
4.2. Overeenkomsten worden zo spoedig mogelijk door Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE bevestigd. In het bijzonder geldt in geval van overeenkomsten op afstand dat Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE Consument een bevestiging van de overeenkomst verstrekt op een duurzame gegevensdrager. Die bevestiging sturen moet Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE doen binnen een redelijke termijn na het sluiten van de overeenkomst, of voordat de dienst wordt uitgevoerd. Deze bevestiging bevat de in art. 6:230m lid 1 BW genoemde informatie, voor zover Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE deze niet voor het sluiten van de overeenkomst op een duurzame gegevensdrager heeft verstrekt. Daarnaast bevat de bevestiging, voor zover van toepassing, de bevestiging van de uitdrukkelijke voorafgaande toestemming en de verklaring van Consument zoals genoemd in artikel 13.10 en 13.11.
4.3. Zolang Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE niet heeft bevestigd dat zij de aanvaarding van het aanbod of de offerte heeft ontvangen, dan mag Consument de overeenkomst ontbinden.
4.4. Het is na totstandkoming van de overeenkomst alleen mogelijk de overeenkomst te wijzigen of aan te vullen als dat uitdrukkelijk schriftelijk is overeengekomen.
5. Tarieven
5.1. Alle tarieven die Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE hanteert zijn in euro's en vrijgesteld van btw.
5.2. Alle tarieven die Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE hanteert die op haar website staan vermeld of die op een andere manier kenbaar zijn gemaakt, kan Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE te allen tijde wijzigen, behalve als de overeenkomst al is gesloten.
5.3. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE mag meerkosten in rekening brengen indien zij door omstandigheden die ten tijde van de offerte of het aanbod onbekend waren, aanvullend werk moet verrichten dan Partijen eerder zijn overeengekomen. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE geeft een opgave met de (geschatte) meerkosten. Heeft Klant bezwaar tegen de aanvullende werkzaamheden waarvoor de meerkosten gelden, dan heeft Klant het recht om deze aanvullende werkzaamheden te weigeren. Klant is echter wel gehouden de betaling van de oorspronkelijk overeengekomen opdracht te voldoen.
6. Betaling
6.1. Betaling in termijnen is alleen mogelijk na overleg.
6.2. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE mag voorafgaand de opdracht factureren.
6.3. Betaling gaat - afhankelijk van het aanbod - per factuur of per direct online.
6.4. Betaling dient in geval van betaling op factuur, binnen 14 dagen na factuurdatum te worden voldaan.
6.5. De vergoeding die Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE aan Consument vraagt voor het gebruik van een bepaald betaalmiddel bedraagt ten hoogste de kosten van het gebruik daarvan voor Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE, tenzij het verboden is om de kosten van gebruik door te rekenen naar Consument.
6.6. Zakelijke klant mag geen betaling(en) verrekenen, en Zakelijke klant moet de betaling zonder opschorting voldoen.
6.7. Indien Zakelijke klant niet aan zijn betalingsverplichting(en) voldoet, dan is Zakelijke klant van rechtswege in verzuim.
6.8. Indien Consument niet aan zijn betalingsverplichting(en) voldoet, dan wordt hij twee keer door Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE in de gelegenheid gesteld binnen een termijn van 14 dagen aan zijn betalingsverplichting te voldoen.
6.9. Wanneer Zakelijke klant in verzuim is, of wanneer de betaling door Consument uitblijft na de eerder genoemde betalingsherinneringen, dan is Klant de wettelijke (handels)rente verschuldigd en dan mag Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE de buitengerechtelijke kosten in rekening brengen. Het bedrag voor buitengerechtelijke kosten bestaat voor Zakelijke klant uit minstens € 40 en is Zakelijke klant zonder aanmaning verschuldigd vanaf de dag nadat de overeengekomen uiterste dag van betaling is verstreken.
6.10. Betaalt Klant niet (volledig) of niet tijdig, dan kan Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE de (resterende) werkzaamheden ter uitvoering van de overeenkomst opschorten, of besluiten digitale inhoud niet te leveren.
6.11. In geval van liquidatie, faillissement, wettelijke schuldsanering of surséance van betaling van Klant zijn de verplichtingen van Klant tegenover Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE onmiddellijk opeisbaar. Ook mag Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE haar werkzaamheden opschorten of de overeenkomst beëindigen.
7. Uitvoering van opdrachten
Algemeen
7.1. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE voert een opdracht uit met de zorgvuldigheid en deskundigheid die onder de gegeven omstandigheden redelijkerwijs van Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE mag worden verwacht.
7.2. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE voert een opdracht naar eigen inzicht uit.
7.3. Klant moet de instructies van Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE opvolgen zodat Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE de opdracht naar eigen inzicht kan uitvoeren.
7.4. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE heeft een inspanningsverplichting, en geen resultaatsverplichting. Dat betekent dat Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE zich inspant om een resultaat te behalen, maar niet kan garanderen dat ze dit resultaat behaalt.
Leveren van informatie en gegevens door Klant
7.5. Klant zorgt ervoor dat hij alle relevante informatie en gegevens waarvan hij begrijpt of redelijkerwijs dient te begrijpen dat die benodigd zijn voor correcte uitvoering van de overeenkomst, tijdig, in gewenste vorm en wijze levert aan Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE.
7.6. Stelt Klant de gevraagde informatie en/of gegevens niet, niet tijdig of niet behoorlijk beschikbaar, en loopt de uitvoering van de opdracht hierdoor vertraging op, dan mag Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE haar werkzaamheden opschorten.
7.7. Kosten die opgelopen worden doordat gevraagde informatie en/of gegevens niet, niet tijdig of niet behoorlijk worden geleverd, zijn voor Klant.
7.8. Klant staat in voor de juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid van de ter beschikking gestelde informatie en gegevens, ook indien deze van derden afkomstig zijn.
Derden
7.9. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE mag haar werkzaamheden uitbesteden aan derden.
7.10. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE is niet aansprakelijk voor schade aangericht door derden, tenzij dit aan haar is toe te rekenen.
8. Workshops/opleidingen
Algemeen
8.1. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE kan geen resultaten garanderen met de inhoud uit de workshops/opleidingen die Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE geeft.
8.2. Klant is zelf verantwoordelijk voor de juiste toepassing van (de inhoud van) de workshops/opleidingen.
8.3. Het staat Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE vrij om de inhoud van (een onderdeel van) een workshop/opleiding (gedeeltelijk) te wijzigen.
Minimum aantal deelnemers
8.4. Indien bij een workshop een minimum aantal deelnemers is vereist, en dit minimum wordt niet behaald, dan wordt de workshop verplaatst. Kan Klant niet op de nieuwe datum, dan krijgt Klant het eventueel reeds betaalde geld terug.
Aanwezigheid
8.5. Kan Klant (toch) niet aanwezig zijn bij een onderdeel (of meerdere) van een opleiding, dan heeft Klant geen recht op (gedeeltelijke) restitutie.
8.6. Kan Klant niet aanwezig zijn bij een onderdeel van de opleiding, dan kijkt Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE - indien mogelijk - voor een oplossing op maat. Of dit mogelijk is, is ter beoordeling van Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE.
Dieetwensen/allergieën
8.7. Indien er eten/drinken is inbegrepen bij een workshop/opleiding, dan moet Klant uiterlijk één week van te voren zijn dieetwensen/allergieën doorgeven, zodat Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE daar rekening mee kan houden.
Toegang
8.8. Voordat Klant toegang krijgt tot een online workshop moet Klant volledig betaald hebben.
8.9. Indien er aangegeven is dat er een replay beschikbaar komt van een online workshop, dan blijft deze replay 3 maanden beschikbaar na het delen ervan.
Beschikbaarheid
8.10. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE kan niet garanderen dat een online workshop, replay of online onderdeel van een opleiding altijd en volledig beschikbaar is. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE kan gebruik maken van een derde partij voor het weergeven van de online workshop, replay of het online onderdeel van de opleiding. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE heeft daarom geen invloed op tijdelijke (gedeeltelijke) onbeschikbaarheid door storingen of onderhoud door deze derde partij.
8.11. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE spant zich in om tijdig aan te kondigen wanneer er onderhoud of aanpassingen worden uitgevoerd door de in vorig lid genoemde derde partij of door haarzelf. Indien dit door de aard van de situatie niet lukt, is Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE niet aansprakelijk voor de schade die hieruit ontstaat bij Klant.
8.12. Klant dient een storing te melden bij Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE.
Gastsprekers
8.13. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE is niet aansprakelijk voor de inhoud die een gastspreker vertelt.
Verbod toegang aan derden
8.14. Klant mag op geen enkele manier toegang tot de workshops/opleidingen geven aan derden. Onder derden valt elke partij die niet de persoonsnaam draagt die zich heeft aangemeld voor de workshop/opleiding.
8.15. Indien Klant toch toegang tot workshops/opleidingen geeft aan derden, dan dient Klant het op dat moment huidige bedrag te betalen die die derde normaal betaald zou moeten hebben voor die dienst. Daarnaast mag Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE eventuele aanvullende schadevergoeding van Klant vorderen, en de overeenkomst met Klant beëindigen. Bij beëindiging van de overeenkomst blijft Zakelijke klant - afwijking van artikel 14.3 - betalingsplichtig voor het geheel overeengekomen bedrag en heeft Zakelijke klant geen recht op (gedeeltelijke) restitutie.
Opnames
8.16. Klant mag geen beeld- en/of geluidsopnames maken tijdens de workshops/opleidingen.
9. Nakoming / (non)-conformiteit van digitale diensten / digitale inhoud
9.1. Digitale diensten en digitale inhoud moeten aan de overeenkomst beantwoorden. Dat is het geval wanneer het betreft de beschrijving, hoeveelheid en kwaliteit, functionaliteit, compatibiliteit, interoperabiliteit en andere kenmerken voldoet aan de overeenkomst. Daarnaast moet de digitale dienst/inhoud geschikt zijn voor elk bijzonder door Consument gewenst gebruik dat Consument aan Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE uiterlijk bij het sluiten van de overeenkomst heeft meegedeeld en dat Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE heeft aanvaard.
9.2. Klant kan zich niet beroepen op dat een digitale dienst of digitale inhoud niet aan de overeenkomst voldoet indien Klant bij het sluiten van de overeenkomst er uitdrukkelijk van in kennis werd gesteld dat een specifiek kenmerk van de digitale dienst/inhoud afweek van de redelijke verwachtingen van Klant en Klant die afwijking bij het sluiten van de overeenkomst uitdrukkelijk en afzonderlijk heeft aanvaard.
9.3. In geval dat een digitale dienst of digitale inhoud niet aan de overeenkomst voldoet, dan heeft Klant alsnog recht op nakoming van de overeenkomst. De kosten daarvan zijn voor Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE. Klant moet Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE eerst in gebreke stellen en een redelijke termijn voor nakoming geven.
9.4. Klant heeft het recht niet om nakoming te eisen als dat onmogelijk is of dat voor Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE onevenredige kosten met zich brengt.
9.5. In geval dat een digitale dienst of digitale inhoud niet aan de overeenkomst beantwoordt, dan heeft Consument, naast recht op nakoming van de overeenkomst, ook het recht de prijs te verminderen in evenredigheid van de afwijking van wat is overeengekomen, of het recht om de overeenkomst te ontbinden. Deze rechten heeft Consument in de volgende gevallen:
A. Beantwoording aan de overeenkomst als bedoeld in artikel 9.4 is onmogelijk of onevenredig;
B. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE komt de overeenkomst niet kosteloos na nadat Consument Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE in gebreke heeft gesteld zoals genoemd in artikel 9.3;
C. Er blijkt een gebrek te zijn, ondanks de poging van Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE om de digitale dienst/inhoud te laten beantwoorden aan de overeenkomst;
D. Het gebrek is zo ernstig dat een onmiddellijke prijsvermindering of ontbinding van de overeenkomst gerechtvaardigd is;
E. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE heeft verklaard, of uit de omstandigheden blijkt duidelijk, dat Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE de digitale dienst/inhoud niet binnen een redelijke termijn of zonder ernstige overlast voor Consument aan de overeenkomst kan laten beantwoorden;
F. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE heeft verklaard of uit de omstandigheid blijkt dat Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE de digitale dienst/inhoud niet zal leveren.
Zakelijke klant mag de overeenkomst onmiddellijk ontbinden in dezelfde gevallen hierboven in dit lid genoemd.
9.6. Consument mag de overeenkomst onmiddellijk ontbinden in de volgende gevallen:
A. Vorig lid sub F;
B. Wanneer Partijen zijn overeengekomen, of uit de omstandigheden rond het sluiten van de overeenkomst duidelijk blijkt, dat een specifiek leveringstijdstip essentieel is voor Consument, en Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE verzuimt de digitale dienst/inhoud vóór of op dat tijdstip te leveren.
9.7. Wil Klant de overeenkomst volgens het bepaalde in dit artikel ontbinden, dan moet Klant dat schriftelijk doen.
9.8. Indien Klant de overeenkomst ontbindt of Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE haar prijs dient te verminderen omdat de digitale dienst/inhoud niet aan de overeenkomst beantwoordt, dan betaalt Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE Klant alle verschuldigde betalingen terug binnen 14 dagen vanaf de datum waarop Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE in kennis is gesteld van de beslissing van Klant om zic h te beroepen op het recht van prijsvermindering dan wel op ontbinding van de overeenkomst.
10. Verzetten van afspraken / no show
Definitie
10.1. Onder afspraken worden in dit artikel verstaan: een fysieke, online of telefonische meeting, die al dan niet benodigd is voor Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE om haar werkzaamheden te kunnen verrichten. Hieronder worden geen workshops, opleidingen of groepsmeetings verstaan.
Verzetten door Klant
10.2. Klant kan een afspraak één keer kosteloos verzetten. Verzet Klant een afspraak voor de tweede keer of vaker, dan mag Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE haar op dat moment huidige uurtarief extra rekenen voor de ingeplande uren voor elke keer dat de afspraak wordt verzet.
10.3. Wanneer Klant een afspraak wil verzetten, dan moet dit uiterlijk 24 uur van tevoren. Doet Klant dit niet, dan mag Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE haar op dat moment huidige uurtarief extra rekenen voor de ingeplande uren voor elke keer dat de afspraak wordt verzet.
10.4. Bij aantoonbare overmacht mag een afspraak kosteloos en op elk moment worden verzet.
10.5. Wanneer Klant een afspraak verzet, dan moet de nieuwe afspraak uiterlijk binnen 1 maand na de originele datum plaatsvinden, tenzij dit niet mogelijk is door een overmachtsituatie.
10.6. De risico’s en gevolgen van het verzetten van een afspraak zijn voor Klant.
Verzetten door Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE
10.7. Het staat Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE vrij om een afspraak te verzetten, zonder schadevergoeding aan Zakelijke klant verschuldigd te zijn.
No show
10.8. Indien Zakelijke klant niet op een afspraak verschijnt (no show), dan heeft Zakelijke klant geen recht op (gedeeltelijke) restitutie. Heeft Zakelijke klant het overeengekomen bedrag en eventuele onkosten nog niet betaald, dan blijft Zakelijke klant betalingsplichtig, ook als deze de overeenkomst opzegt.
10.9. Indien Consument niet op een afspraak verschijnt (no show), dan kan Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE een eventuele schadevergoeding vragen, zoals, maar dit is niet beperkt tot: reiskosten, kosten voor de ingeplande uren.
10.10. Als no show wordt beschouwd dat Klant niet binnen 10 minuten na het afgesproken tijdstip van een afspraak komt zonder dat Klant iets laat weten. Daarnaast wordt als no show beschouwd dat Klant niet komt op de afspraak, Klant vooraf aan Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE heeft gemeld dat hij niet komt, en de afspraak niet direct verzet.
11. Geheimhouding
11.1. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE is verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van de Opdracht van Klant heeft verkregen. Informatie geldt in elk geval als vertrouwelijk als dit door Klant is medegedeeld of als dit voortvloeit uit de aard van de informatie.
11.2. Geheimhouding geldt niet (meer) indien de betreffende informatie:
A. al openbaar of algemeen bekend is (geworden);
B. niet vertrouwelijk (meer) is;
C. niet gedurende de overeenkomst aan Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE bekendgemaakt is; en/of
D. op andere wijze door Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE is verkregen.
11.3. Geheimhouding geldt niet voor zover er een wettelijke informatieplicht is opgelegd aan Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE is in dit geval geen schadevergoeding verschuldigd aan Klant. Ook kan Klant de overeenkomst dan niet ontbinden.
11.4. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE zorgt ervoor dat de derden die Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE ten behoeve van Klant inschakelt of waaraan Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE haar werk uitbesteed, ook verplicht zich te houden aan dit artikel. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE is echter niet aansprakelijk wanneer een derde zich niet aan de plicht tot geheimhouding houdt.
12. Overmacht
Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE
12.1. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE hoeft haar verplichtingen uit de overeenkomst niet na te komen indien nakoming tijdelijk of blijvend onmogelijk is geworden door overmacht.
12.2. Onder overmacht wordt verstaan elke niet-toerekenbare onmogelijkheid om de verplichtingen van de overeenkomst na te komen, zoals onder andere, maar niet uitsluitend: brand, ongevallen, computerstoringen, ziekte, stakingen, protesten, onverwachte wegwerkzaamheden, apparatuur dat kapot gaat, overheidsmaatregelen, epidemieën, en pandemieën.
12.3. Klant wordt zo spoedig mogelijk door Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE op de hoogte gesteld van de overmachtsituatie.
12.4. In geval van overmacht zoekt Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE samen met Klant een passende oplossing, al dan niet om de overeenkomst alsnog na te komen.
12.5. In geval van overmacht is Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE niet tot vergoeding van schade gehouden.
12.6. In geval van overmacht heeft Zakelijke klant geen recht op gehele of gedeeltelijke ontbinding van de overeenkomst, tenzij anders overeengekomen.
12.7. In geval van overmacht heeft Zakelijke klant geen recht zijn verplichtingen op te schorten, tenzij anders overeengekomen.
Klant
12.8. Is er sprake van overmacht bij Klant, dan dient Klant dit zo spoedig mogelijk te melden aan Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE.
12.9. Wanneer Klant schoolfotografie wil verzetten vanwege een pandemie of epidemie, maar overheidsmaatregelen de voortzetting van de overeenkomst, al dan niet in aangepaste vorm, niet onmogelijk maken, dan mag Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE de schade die zij lijdt door de verzetting in rekening brengen. Dit kan in de vorm van het in rekening brengen van haar op dat moment huidige uurtarief voor de ingeplande uren.
13. Herroepingsrecht
Algemeen
13.1. Consument mag de overeenkomst op afstand binnen een bedenktijd van 14 dagen herroepen.
13.2. De bedenktijd gaat in op de dag dat de overeenkomst op afstand wordt gesloten.
13.3. Wanneer Consument gebruik maakt van het herroepingsrecht, dan meldt Consument dit door middel van het modelformulier voor herroeping (bijlage 1) aan Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE, of op een andere ondubbelzinnige wijze.
13.4. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE stuurt na de melding van herroeping van Consument zo spoedig mogelijk een ontvangstbevestiging.
13.5. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE vergoedt alle betalingen door Consument gedaan, binnen 14 dagen vanaf de dag dat Consument de herroeping meldt, met inbegrip van leveringskosten.
13.6. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE maakt voor betalingen bedoeld in artikel 13.5 gebruik van hetzelfde betaalmiddel als door Consument is gebruikt, tenzij Consument uitdrukkelijk met een ander betaalmiddel heeft ingestemd en Consument hierdoor geen kosten heeft.
13.7. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE is bij terugbetaling zoals genoemd in artikel 13.5 niet verplicht bijkomende kosten te betalen indien Consument uitdrukkelijk voor een andere wijze van de door Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE aangeboden minst kostbare wijze van terugbetaling hebt gekozen.
13.8. Het risico en de bewijslast voor juiste en tijdige uitoefening van het herroepingsrecht ligt bij Consument.
Zakelijke klant
13.9. Het herroepingsrecht geldt niet voor jou als Zakelijke klant.
Uitzonderingen
13.10. Consument heeft geen herroepingsrecht indien:
- de nakoming van de overeenkomst tot het verrichten van een dienst door Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE is begonnen met uitdrukkelijke voorafgaande instemming van Consument, en
- Consument verklaard heeft afstand te doen van zijn herroepingsrecht zodra Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE de overeenkomst is nagekomen.
13.11. Consument heeft geen herroepingsrecht indien het gaat om een overeenkomst voor de levering van digitale inhoud:
- die niet op een materiële drager is geleverd voor zover de nakoming is begonnen;
- voor zover de overeenkomst voor Consument een betalingsverplichting inhoudt;
- indien de nakoming is begonnen met de uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van Consument, en
- Consument heeft verklaard dat hij afstand doet van zijn herroepingsrecht en Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE Consument een bevestiging heeft verstrekt zoals genoemd in artikel 4.2.
13.12. Consument heeft geen herroepingsrecht indien het gaat om een dienst met betrekking tot vrijetijdsbesteding, indien in de overeenkomst een bepaald tijdstip of een bepaalde periode van nakoming is voorzien.
14. Tussentijdse beëindiging
Opzegging
14.1. Partijen mogen allebei de overeenkomst door opzegging beëindigen, indien gewenst met onmiddellijke ingang. Indien Consument opzegt, dan wordt artikel 13 in acht genomen.
14.2. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE behoudt, indien het herroepingsrecht niet (meer) van toepassing is, in geval van opzegging van een overeenkomst door Klant, aanspraak op betaling van het volgende bij de volgende diensten:
A. Workshops
i. Opzegging door Zakelijke klant: het totaal overeengekomen bedrag.
ii. Opzegging door Consument: niets, Consument heeft recht op restitutie van het geheel reeds betaalde bedrag indien de workshop nog niet heeft plaatsgevonden.
B. Opleidingen
i. Opzegging door Zakelijke klant: het totaal overeengekomen bedrag t/m de opleidingsperiode waarin wordt opgezegd.
ii. Opzegging door Consument: naar rato van t/m opleidingsperiode, bekeken in maanden en t/m de maand waarin wordt opgezegd.
Voorbeeld: Duurt een opleidingsperiode 6 maanden, en zegt Consument in de 4e maand op, dan dient Consument t/m 4/6e van het totaal overeengekomen bedrag voor de opleidingsperiode waarin wordt opgezegd te betalen, plus eerdere opleidingsperiode(s) indien de betaling hiervoor nog niet voldaan is.
C. Coaching
i. Opzegging door Zakelijke klant: het totaal overeengekomen bedrag
ii. Opzegging door Consument: naar rato van het aantal coachingsessies dat is geweest.
Daarnaast behoudt Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE recht op betaling van een naar redelijkheid vast te stellen loon, gekeken naar wat al is geleverd, wat de reeds verrichte werkzaamheden waren en de gemaakte onkosten.
14.3. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE behoudt, indien het herroepingsrecht niet (meer) van toepassing is, in geval van opzegging van een overeenkomst door Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE, aanspraak op betaling van het volgende bij de volgende diensten:
A. Workshops
niets, Klant heeft recht op restitutie van het geheel reeds betaalde bedrag indien de workshop nog niet heeft plaatsgevonden.
B. Opleidingen
naar rato van t/m opleidingsperiode, bekeken in maanden en t/m de maand waarin wordt opgezegd.
Voorbeeld: Duurt een opleidingsperiode 6 maanden, en zegt Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE in de 4e maand op, dan dient Consument t/m 4/6e van het totaal overeengekomen bedrag voor de opleidingsperiode waarin wordt opgezegd te betalen, plus eerdere opleidingsperiode(s) indien de betaling hiervoor nog niet voldaan is.
C. Coaching
naar rato van het aantal coachingsessies dat is geweest.
Daarnaast behoudt Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE recht op betaling van een naar redelijkheid vast te stellen loon, gekeken naar wat al is geleverd, wat de reeds verrichte werkzaamheden waren en de gemaakte onkosten.
Ontbinding
14.4. Partijen mogen allebei de overeenkomst ontbinden wanneer de andere partij tekortschiet in de nakoming van de overeenkomst, tenzij de tekortkoming, gezien haar bijzondere aard of geringe betekenis, deze ontbinding met haar gevolgen niet rechtvaardigt. De tekortschietende partij dient eerst in gebreke gesteld te worden en een redelijke termijn gegeven te worden om na te komen, behalve als de nakoming blijvend of tijdelijk onmogelijk is.
14.5. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE behoudt in geval van ontbinding van een overeenkomst door één van ons op grond van vorig lid altijd aanspraak op betaling conform lid 3 van dit artikel.
14.6. Indien de overeenkomst ontbonden wordt op grond van lid 4 van dit artikel, en Klant op moment van ontbinding al prestaties ter uitvoering van de overeenkomst hebt ontvangen, dan zullen deze prestaties geen voorwerp van ongedaanmaking zijn.
Schadevergoeding
14.7. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE hoeft geen schadevergoeding te betalen wanneer Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE een overeenkomst met Zakelijke klant ontbindt of opzegt.
Restitutie
14.8. Heeft Klant recht op restitutie op grond van dit artikel, dan zal dit binnen 14 kalenderdagen worden gerestitueerd vanaf moment van opzegging.
15. Aansprakelijkheid ten opzichte van Consumenten
15.1. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE is alleen aansprakelijk voor schade die aan Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE is toe te rekenen.
15.2. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE is niet aansprakelijk voor schade doordat zij van door Consument gegeven onjuiste, onvolledige of onbetrouwbare informatie of gegevens is uitgegaan.
15.3. Elke aansprakelijkheid vervalt door het verloop van één jaar vanaf het moment dat de overeenkomst door voltooiing, opzegging of ontbinding is geëindigd.
16. Aansprakelijkheid ten opzichte van Zakelijke klanten
16.1. Artikel 15 is ook van toepassing op Zakelijke klanten.
16.2. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE is tegenover Zakelijke klant alleen aansprakelijk voor schade die hij lijdt indien deze schade is veroorzaakt door opzet of bewuste roekeloosheid.
16.3. Indien Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE aansprakelijk is voor enige schade, dan is Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE alleen aansprakelijk voor schade die direct voortvloeit uit of verband heeft met de overeenkomst (“directe schade”). Onder directe schade wordt verstaan:
A. redelijke kosten ter vaststelling van schade en aansprakelijkheid, voor zover de vaststelling betrekking heeft op schade in de zin van deze Algemene Voorwaarden;
B. redelijke kosten gemaakt om een gebrekkige prestatie van Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE aan de overeenkomst te laten beantwoorden voor zover deze aan Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE toegerekend kunnen worden;
C. redelijke kosten gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover Zakelijke klant aantoont dat deze kosten hebben geleid tot voorkoming of beperking van directe schade als bedoeld in dit artikel.
16.4. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE is tegenover Zakelijke klant niet aansprakelijk voor indirecte schade, ofwel schade die niet in rechtstreeks causaal verband staat met een toerekenbare tekortkoming van Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE. Hieronder wordt begrepen, maar dit is niet beperkt tot: gevolgschade, gederfde winst of schade aan derden.
16.5. Zakelijke klant vrijwaart Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE ter zake van aanspraken van derden, die stellen schade te hebben geleden door of in verband met de werkzaamheden die door Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE ten behoeve van Zakelijke klant zijn uitgevoerd.
16.6. Indien Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE aansprakelijk is, is deze aansprakelijkheid beperkt tot het bedrag dat door een gesloten (beroeps)aansprakelijkheidsverzekering wordt uitbetaald. Wanneer een (volledige) uitkering door een verzekeringsmaatschappij van het schadebedrag ontbreekt, dan is de aansprakelijkheid beperkt tot het (gedeelte van het) factuurbedrag waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft.
17. Intellectuele eigendomsrechten
17.1. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE behoudt zich, tenzij schriftelijk uitdrukkelijk anders overeengekomen, de rechten en bevoegdheden voor die haar toekomen op de door haar vervaardigde werken op grond van het intellectueel eigendomsrecht.
17.2. Klant mag niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE de door Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE vervaardigde werken verveelvoudigen, openbaar maken of op een andere manier ter kennis van derden brengen, tenzij anders overeengekomen of anders voortvloeit uit de aard van de overeenkomst.
17.3. Onder vervaardigde werken wordt mede verstaan, maar dit is niet beperkt tot: (inhoud van) de (onderdelen van de) workshops, opleidingen en coachingsessies die Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE geeft, (inhoud van) cursusmateriaal.
18. Klachten
18.1. Klachten over de (uitvoering van de) overeenkomst, moeten binnen bekwame tijd nadat Klant een gebrek heeft ontdekt of redelijkerwijs had moeten ontdekken volledig en duidelijk omschreven worden ingediend bij Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE. Alle klachten worden vertrouwelijk behandeld.
18.2. Indien een gebrek later dan de in het vorige lid genoemde termijn wordt gemeld, dan kan Klant geen beroep meer doen op eventuele prijsvermindering, ontbinding van de overeenkomst of schadevergoeding.
18.3. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE beantwoordt klachten binnen een termijn van 14 dagen, gerekend vanaf de datum van ontvangst van de klacht. Indien de klacht een langere verwerkingstijd vraagt, dan laat Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE binnen 14 dagen na ontvangst van de klacht aan u weten wanneer u een antwoord kan verwachten.
18.4. Klant dient Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE in ieder geval 2 weken de tijd te geven om de klacht in onderling overleg op te lossen, behalve als het redelijk is als Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE meer tijd nodig heeft om de klacht op te lossen. Klant wordt op de hoogte gebracht indien er meer tijd nodig is, waarbij Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE aangeeft hoelang zij nog nodig denkt te hebben.
18.5. Het indienen van een klacht schort de betalingsverplichting niet op.
18.6. Is Klant het niet eens met de afwikkeling van de klacht, dan legt Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE het geschil voor aan een onafhankelijke partij, mr. Dorien Bos-Klaver, jurist en mediator. Het oordeel van deze onafhankelijke partij is bindend voor de Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE. Eventuele consequenties worden door ons binnen 14 dagen afgehandeld.
19. Overige bepalingen
19.1. Op de rechtsverhouding tussen ons is het Nederlands recht van toepassing.
19.2. Partijen zullen pas een beroep op de rechter doen nadat partijen zich tot het uiterste hebben ingespannen het geschil in onderling overleg te beslechten.
19.3. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE is op ieder moment bevoegd wijzigingen aan te brengen in deze voorwaarden, welke in werking treden op het aangekondigde tijdstip. Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE zendt de gewijzigde voorwaarden tijdig toe aan Klant.
19.4. Is geen tijdstip van inwerkingtreding medegedeeld aan Klant, dan treden de wijzigingen tegenover u in werking wanneer u de wijziging is medegedeeld.
19.5. Bij nietigheid of vernietigbaarheid van een of meerdere van de bepalingen in deze algemene voorwaarden, zullen de overige bepalingen van kracht blijven.
19.6. In het geval van nietigheid of vernietigbaarheid van een bepaling, zullen wij in overleg treden met het doel nieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige of vernietigde bepalingen overeen te komen, waarbij zoveel mogelijk het doel en de strekking van de nietige dan wel vernietigde bepalingen in acht wordt genomen.
Bijlage 1 - Modelformulier voor herroeping
Dit formulier alleen invullen en terugzenden als u de overeenkomst wilt herroepen.
Aan:
Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE
Verdronkenoord 98
1811 BH Alkmaar
hallo@schoolvoorlevensenergie.nl
Ik/Wij (*) deel/delen (*) Stichting SCHOOL VOOR LEVENSENERGIE hierbij mede dat ik/wij (*) onze overeenkomst betreffende de verkoop van de volgende goederen/levering van de volgende dienst (*) herroep/herroepen (*)
Besteld op (*)/Ontvangen op (*)
Naam/Namen consument(en)
Adres consument(en)
Handtekening van consument(en)
[alleen wanneer dit formulier op papier wordt ingediend]
Datum
(*) Doorhalen wat niet van toepassing is.