Mandy
12/28/2024
1 min
0

De kracht van balans

12/28/2024
1 min
0

'Kan ik even met je praten? Het gaat niet zo lekker... Sinds een tijdje krijg ik enorme zenuwen voordat ik ga werken, en ik lig met hartkloppingen in bed. Er gebeurt van alles waardoor ik me ontzettend onzeker voel. Ik denk steeds dat ik het niet goed doe en blijf alles controleren. Het maakt me gek!’

 

Na ons gesprek stel ik voor om door middel van een oefening te kijken naar de balans tussen het heden en de toekomst van haar werk. Ze legt een aantal steekwoorden over het heden en de toekomst op de vloer. Het valt me meteen op dat we in een klein, benauwd kamertje staan, zonder veel ruimte. Ik nodig haar uit om op het heden te gaan staan en vraag haar wat dit bij haar oproept. Ze voelt direct de hartkloppingen opkomen, haar ogen vullen zich met tranen. Dit is geen fijne plek voor haar! Ze is gefrustreerd: ‘Waarom voel ik me zo? Ik wil doen waar mijn passie ligt. Ik hou ervan om anderen te helpen!’

 

Wanneer ze een paar kleine stappen richting de toekomst zet, verdwijnen de hartkloppingen direct, een diepe zucht ontsnapt haar en ik zie dat ze met die kleine stappen weer in haar eigen kracht komt. Terwijl we naar de toekomst kijken, onderzoeken we welke obstakels en hulpbronnen aanwezig zijn. Ze heeft het sterke gevoel dat ze eerst rust moet vinden in haar huidige situatie en dat ze daar zelf stappen in moet zetten. Langzaam wordt het duidelijk waar dit werkelijk om draait. Ze is altijd gefocust op het helpen van anderen, loyaal aan iedereen... behalve aan zichzelf. Het geven en nemen is uit balans.

 

Het voordeel van dit kleine kamertje is dat de toekomst altijd binnen handbereik is. Wanneer ze zich richt op de toekomst, beginnen haar ogen te stralen en voelt ze zich rustiger. De eerste stap naar verbinding met zichzelf is gezet en het is duidelijk geworden wat ze moet doen. Het herstellen van de balans tussen geven en nemen begint bij jezelf. Ze mag voor zichzelf en haar omgeving duidelijk maken wat voor haar belangrijk is en welke behoeften ze heeft.

 

Herken jij jezelf hierin?

Te veel geven kan je uitputten en anderen afhankelijk maken van je hulp. Je geeft meer dan je neemt, of meer dan je kunt ontvangen. Dit kan leiden tot vermoeidheid, verdriet, boosheid of frustratie. Wat is de onderliggende reden voor jouw voortdurende behoefte om te geven? Wat hoop je ermee te bereiken? Hoe vaak bied je je hulp en advies ongevraagd aan? Denk je dat je hulp altijd effectief is? Durf jij ‘nee’ te zeggen? Stel jij je grenzen?

 

Vaak ontbreekt het bij echte 'nemers' aan zelfwaardering, zelfvertrouwen en bevestiging. Geef vanuit een open hart, zonder verwachtingen, en wees bereid ook te ontvangen. Investeren in jezelf is ook een waardevolle vorm van geven.

 

Reacties